Interview with Frontex Director Laitinen

Several months ago the Finnish newspaper Fifi Voima published an interview with Frontex Director Ilkka Laitinen.  It is an interesting article if you read Finnish or use a translator (unfortunately Google translate does not handle Finnish well).

One interesting point from the article is Director Laitinen’s clear insistence that Frontex is not legally capable of violating human rights.  This is not a new position on the part of Frontex, but the Director is very emphatic in his position.  When asked about who could be held responsible for rights violations that might occur during Frontex coordinated joint operations, the Director indicated that Frontex is of the opinion that the operation and any potential human rights violations taking place are the responsibility of the Member States, not Frontex .

[Kenen vastuu?

Frontex koordinoi EU:n jäsenmaiden yhteisiä operaatioita maalla, merellä ja ilmassa. Käytännössä kyse on siitä, että esimerkiksi suomalaiset rajavartijat partioivat Välimerellä ja saksalaiset Kreikan ja Turkin rajalla paikallisten mukana. Kunkin operaation johdossa on yksi EU-valtio.

Frontexin kanta on, että operaatiosta ja niissä tapahtuvista mahdollisista ihmisoikeusloukkauksista ovat vastuussa jäsenmaat, ei Frontex.

Ilkka Laitinen ei esimerkiksi anna takuita siitä, etteikö hänen johtamansa viraston koordinoimissa operaatioissa ole käännytetty laittomasti siirtolaisveneitä Välimerellä. Hän perustelee tätä sillä, että vastuu toimista on jäsenmailla.]

Click here for link to article “Miehemme rajalla.”

 

2 Comments

Filed under Frontex, News

2 responses to “Interview with Frontex Director Laitinen

  1. Pingback: Interview with Frontex Director Laitinen | Euro...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s